torsdag 15 januari 2015

Allt virke inne!

Det var inte helt lätt att få in allt virke på loftet. Tunga bitar som fick kapas för att jag skulle orka bära upp dem. Måste kolla vad en 5.5 m lång 52 mm tjock och 40 cm bred björkplanka väger. Har nu sågat upp och rikt och planhyvlat björk för mitt nya projekt - skrivbordsskåpet. Lägger det i rumstemperatur och får kanske planhyvla en gång till om det inte är helt torrt. Har också sågat till ett par ekplank till min kurskompis de är 3 cm tjocka 30 cm breda och 1,5 m långa - ska bli ett bord. Inte en kvist i de plankorna. Hur stor omkrets måste ett träd ha för att få ut så fint virke?
Planerna på verkstan börjar också bli tydliga och nu får jag nog snart börja jobba på det. Det enda som fattas i maskinväg är nu en större bandsåg för att bättre kunna såga till mitt grova virke i främst björk. Körde nu på cirkelsågen och det var inte helt lätt med de tunga plankorna -  klingan fastnade hela tiden.
Va kul!!!

tisdag 13 januari 2015

Virke

Idag kom virket! Kanske blev lite mycket förstod jag när jag såg högen. En granne med traktor lastade av det hela från en långtradare. 2,5 ton bräder och inte vilka plankbitar som helst. Här fanns okantad björk från Finland i 5 m långa 52 mm tjocka bitar och med bredd upp till 50 cm  - väger hur mycket som helst - men vilket virke. Ask och Ek från Amerikat utan en enda knöggla (kvist) med bredder upp till 40 cm och tjocklek kring en tum. Virket är torkat till möbelkvalitet. Jag misstänker att jag har trä till jag dör även om jag har förmånen att få slå medelvärdet för oss vid 60 vilket torde vara ca 30 år  till eller 90 jämnt. Dagen har ägnats åt att flytta virket från min granne Stures gård till verkstan. Blev många vändor med släpvagnen och många brädor upp på loftet. Hann inte klart för det började förståss regna!
Vilar nu på lagrarna och planerar mitt projekt för vecka 9 kursen i möbelsnickeri i Upplands Väsby. Det ska bli ett skrivbordsskåp - såg ett på en möbelbutik och tänkte förbättra design och konstruktion. Behöver 3 m av 22 cm bredd med en tjocklek av 40 mm och det ska vara björk. Blir väl av med en 50 e del av lagret? Är på gång!

söndag 11 januari 2015

Hopp

Vilken manifestation i Paris! Så många länders ledare i armkrok för yttrandefrihet och demokrati och en miljon på gatorna ger signaler om vilken styrka dessa budskap har. Kanske inte påverkar de värsta ideologerna och knäppgökarna men många andra som vinglar på gränsen. Låt nu eftertänksamheten råda! Själv täjler jag nog en på en sked och funderar över hur jag själv kan bidra till att minska klyftorna i vårt samhälle. Åkte pendeltåget mot Stockholms centrum i går kväll vid 22 tiden och var omgiven av 100 tals ungdomar på väg till en festkväll med ursprung från säkert 10-20 olika länder - trevlig stämning, många språk, häftigt. Mångkultur har varit ett signum för Sverige sen folkvandringstiden och det är nog det som kommer att göra vårt land starkt även i framtiden. Så gårdagens pendeltågsfärd och dagens manifestationer runt om i världen ger en verkligen hopp!

Konstig värld

700 miljoner Europeer hukar under terroristhotet som egentligen handlar om några galningar - kriminella som inte hittar någon mening i sina liv. Hotet tas till skäl för att öka kontrollsamhället som i sin tur antagligen leder till än mer klyftor mellan de som är anpassade och de som av någon anledning inte passar in och så har vi en ond spiral. Det finns några ideologer bland jihadisterna och för den delen bland höger- och vänster extremister och hela deras strategi är just att vi ska reagera med "hårdare tag" så att klyftorna vidgas. Eftertanke är vad som behövs och ett öppet samhälle där vi lyssnar på varandra istället för slå varandra i huvudet med olika åsikter byggda på oklar grund.