söndag 21 december 2014

Vår vingård i Ungern


Vår vingård i Ungern

Det hela började när tio familjer samlades våren 2009 kring en möjlighet att arrendera en vingård i Ungern.  Det var vänners vänner och andra lösa förbindelser så det var lite spännande. Gården bestod av två små hus och ett hektar odling med ca 3600 vinstockar norr om Balatonsjön.











Vi skrev ett avtal på 30 år! och bildade en ideell förening med syfte att lära ut vinodling och vinframställning skrev ett avtal och slog till.  Vi provade också på det vin som framställts ditintills och det var inte gott – det kunde bara bli bättre – bra läge alltså. Väl hemma från mötet fick hustru och undertecknad skäll från våra två barn (jurister båda två) – Ungern! ni är ju helt galna, det där avtalet funkar inte osv. Vårt enda argument (möjligen svagt) – vi har levt dubbelt så länge som er och det har ju gått relativt bra – gjorde himlandet med ögonen än mer uttalat.

I slutet av september samma år gjordes den första resan till Ungern för att skörda vinet. Flyg till Budapest och hyrbil ca 20 mil västerut till Balatonsjön. Vi undrade förstås vad det var för ett gäng som för första gången skulle samlas för att bo och jobba ihop!! Det var det här som väntade.






Köra bil i Ungern på småvägar är en speciell känsla ungefär som ett rally. Det verkar som om en Ungrare aldrig kan ligga bakom en annan bil oberoende hur fort den kör. Om man tänker på den meningen ett tag svindlar det – Einstein kan slänga sig i väggen!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar