Vårt växthusbygge 2014

Novembermörkret och diset är allenarådande. Tänkte att en berättelse om vårt växthusbygge kunde liva upp lite. Hustru kom på att det fattades ett växthus på tomten föregående höst. Det var bara att åka till sågen och beställa kärnfuru för 6000 kr - som lades på tork på vinden över vintern. Sen ritande i sketchup och så här blev slutversionen. Kommunen tycket det var bygglovspliktigt så där gick 3000 till.
Skanningsbild 3.jpg (94 visningar)

Våren kom och jag kände i ryggen att 12 m3 jord och sten var en övermäktig uppgift så ringde ortens "entreprenör" i mars. Två månaders väntetid om det inte gick i eftermiddag för då fanns ett återbud. Eländigt väder med va tusan. Ut och märka upp var hålet skulle vara och kl 13.00 rullade maskinerna in.
Hustru tycket det var lite väl mycket maskiner!




Hej och hå. Leif var van och snart var hålet klart. Själv var jag bara blöt!




I skopan fanns tre kubikmeter stenkross som kom väl till pass när det skulle till att grundläggas.



Bra att ha proffs när man skall väga av. Gick som en dans och på en eftermiddag var allt klart.




Efter den regniga dagen med grunden beställdes en massa stenar - murblock - 650 stycken a 23 kilo. En lastbil med kran levererade över muren vid tomtgränsen - 13 pallar!!! Om ryggen sade stopp vid grävningen var detta ett än större beting. Ingen återvända dock - köpet en rejäl pirra och började lägga sten på sten.Vad har jag gett mig inpå?







Högen vid muren tog aldrig slut - här halva jobbet gjort!



Räknade ut att varje sten behövde lyftas 4 ggr viulket ger 50 ton totalt - inget behov av gym här inte! Ett problem som inte var uppenbart när jag valde att limma stenarna med polyuretanlim var att det inte fanns någon utjämningsfunktion och efter ett antal varav började det bli ojämnt. Fick gjuta en sula för att återfå riktningen - blev snyggt!



Efter äventyret med gjutning för att komma på rätt köl igen började det bli väldigt jobbigt att lyfta sten allt högre. Stor hjälp av alla pallarna som stenen kom på det var bara att stapla dem på varandra för att nå upp. Observera att hustru nu börjar tycka att det är klart och flyttar in diverse grönt!




Under tiden anländer olika transportbilar med byggnadsdelar. Den här tjejen kunde hantera sin bil suveränt och lyckades till skillnad från många andra ta sig in på tomten och leverera kanalplast till taket.




Tanken med kanalplast i taket är att slippa gardiner när det är för varmt och framför allt för att ha isolering på vintern då vi vill ha växter som inte klarar frost. Vi drog till med 32 mm tjocka skivor - kanske i överkant men vi får väl se nu i vinter vad de klarar av.

Glaset - 45 skivor 4 mm tjocklek kom också - pallen vägde 350 kg - glas är tungt. 


Växer gör det även om det bara är grunden lagd än - här det första fikonet.

Under sommaren stod växthusbygget rätt still förutom att växtligheten tog över. Detta var dock inte hela sanningen. Hela träöverbyggnaden snickrades till. Alla bärande delar klövs och limmades ihop som jag lärt mig på ett av forumen här för att säkra att reglar och takstolar inte ändrade form. Ursparningar för glasen sågades ut på bordsågen mm. Otroligt bra att ha sketchupritning där alla vinklar och mått kan tas ut. det är bara att mäta och såga. Värsta jobbet var dock att måla. Vi skulle naturligtvis blanda linoljefärg själva och utan terpentin (fusk).
Torktiderna var mycket långa och antalet lager likaså så det tog hela sommaren men nu ska det väl hålla några år. Allt ändträ är väl inoljat.



Använder minimalt med skruv (inga spik) då hela regelverket är säkrat med pluggar. Pigmentet i färgen är förresten Zinkvitt där det ju finns en viss rötmotståndskraft. Glömde också nämna äggen som emulgeringsmedel. 
Takstolarna gjordes på marken efter en mall och sattes upp enkelt men man behövde vara två. 


Nu är takstolarna uppe - det var ju enkelt. NU dock ett problem - vi ska ju dit med taknocken 7.5 m lång 30 cm bred och 4.5 tjock - riktig kärnfuru. Kan någon räkna ut vilken noggrannhet det behövs för att passa in denna limträbalk i de sju takstolarna??? 



Som tur var hade jag tillverkat den, limträbalken alltså, i två delar. Efter mycket passande lyckades vi få dit den första delen. Här ser man va bra det är med pallar som arbetsplattform. Fick också lägga ett tillfälligt tak för att få till det! Och som det växer nere i huset!



Lite bättre överblick här. Har kanske inte nämnt att ytan är 21 m2. 



Till slut la jag ett "golv" i taket för allt arbete där uppe skulle annars ske med stege och hur skulle det då gå med gurkan tomaterna, squashen mm.



LImträbalken kom på plats men den såg lite klen ut för ovanpå takstolarna skulle ju 32 mm kanalplast i 37.5 graders vinkel mot balken - inte mycket kvar ovantaket och på baksidan skulle det bli en lucka längs hela nocken den också i samma kanalplast!



Att lyfta bort balken igen var inget alternativ. Det blev till att limma på några lager till. Många tvingar blev det - tyvärr ingen bild på denna piggsvinslika konstruktion..

Nu skulle kanalplasten på! Vilket mekano! Massor av olika aluminiumprofiler som skulle anpassas. I instruktionen skulle man klara sig med bågfil, borrmaskin, skruvdragare och fogsvans. Utan sänksåg, pelarborrmaskin (T-sprit som smörjmedel) och vinkelkap hade de varit ett fruktansvärt beting. Nu råkar jag ha dessa verktyg annars hade jag nog svurit en hel del mer än vad som ändå blev fallet. Till slut satt de i alla fall där det skulle - men enkelt kan jag inte säga att det var!




Glömde det värsta meket. Vädringsluckan. Mycket funderande blev det. Mycket aluminiumstrul. Men här sitter den på plats. Har 5 automatöppnare - hoppas de orkar. Svårt att kolla innan solen kommer fram och höjer temperaturen.



Skära glas är kul om man har rätt grejer och lite tips från en som kan (och lite att öva på). Eftersom verktyg och maskiner är JÄTTEBRA att ha ingick en del i bygget tex glasskärare, stiftpistol (oumbärligt - testade att spika stift????) och en kittspruta. Hade först ideen om att använda linoljekitt men skrotade den när jag inte fick tag i sånt kitt som kunde sprutas (testade även att rulla linoljekitt och klämma dit - tog alldeles för lång tid för en ovan). Fick förresten nästan en smäll på käften i järnbutiken när jag skulle köpa kitt och något annat. Ett gäng butiksanställda stod vid kassan och jag frågade snällt om de hade en xxxxx. Nä sa de och då sa jag - kitt? (shit tyckte de som inte uppfattade frågetecknet). Löste sig med ett gott skratt.
På Youtube finns fantastiska instruktionsfilmer om hur lätt det är att kitta - lita inte på dem! Måste vara klippta många ggr och använda specialmaterial. Det är svårt! Trodde jag skulle vara mästare när jag kom till sista rutan - det var jag inte! Det finns inget kladdigare än kitt!!

Nåväl här är ändå alla rutor på plats och ävenså en skjutdörr!



Nu fattas bara en ruta som görs av en glaskonstnär i bekantskapskretsen - blir en mosaik i grönt, blått och rött. Har inte sett den än men hämtas i veckan - blir nog spektakulärt.



Vi har nu täckt halva insidan av huset med bubbelplast - tre cm bubblor. Kom i en jätterulle 230 cm lång och en meter i diameter. Tanken är att aldrig gå under 5 grader där inne. VI har en två kilowatts värmare ( i reserv finns en 5 kW).



Nu är det bara att vänta på våren och en ny växtsäsong!


Vintern har kommit till Gotland. Lite snötäcke och minusgrader. Faktiskt minus 10 i morse. I växthuset dock plusgrader. Får väl räkna ut hur mycket el som gått åt när räkningen kommer!



Så äntligen har sista rutan kommit på plats. Det är en glaskonstnär i grannbyn som gjort fönstret. Det blir jättefint när solen lyser igenom på kvällskvisten. 

4 kommentarer:

  1. Hej! Hittade hit från odla, vilket ståtligt bygge ni har smällt upp, bara sådär =) Är också av åsikten att om där inget växthus finns på tomten, behöver ett uppföras! Men jag gillar inte saker som nödvändigt måste vara raka, så jag låter det projektet bero. Jag hade bara använt det för att förvara krafs i och till en och annan förtäring. En annan odlingsirrelevant sak, reagerade med förvåning på att du hade ägg i linoljefärgen. Menar du att du målat växthuset med äggoljetempera? Jag trodde inte att det gick att ha tempera utomhus, fascinerande! Eller är det en mycket liten mängd ägg du har använt? Berätta, så nyfiken! Lyckades inte klicka i avisera på denna tråden så jag får komma tillbaks för bevakning efter svar. God fortsättning!

    SvaraRadera
  2. Hej och tack! Ägget är ju bara för emulgering använde traditionellt recept så det är rätt mycket ägg i (billiga på gården bredvid). Vi får väl se om det fungerar med målningen men jag har aldrig sett något om att det inte skulle gå! Vi får väl också se hur mycket odling det blir - hustrus del i arbetet!

    SvaraRadera
  3. Hur mycket el gick förra vintern?

    SvaraRadera
  4. Hej! Jag är ny på odla.nu och letar information om odlingsbädd i växthus med stenlagt golv. Hittade din blogg i forumet där. Så snyggt växthus. På bilderna framkommer inte hur ni byggt upp odlingsbädden under markytan. Jag har ett 14 kvadratmeter stort växthus med en nedsänkt bädd längs hela långsidan som vi avgränsat till bärlager och marksten genom en platta som byggaren rekommenderade. Den har nu spruckit på flera ställen och bärlagret trycks ut mot den porösare jorden. Undrar vad du har för avdelare mellan din odlingsbädd och delen med golv. Även hur djupt under marknivå din går och om du har dränering under. Min markbädd är kanske 80 -100 cm djup. Tacksam för råd. Med vänlig hälsning Cecilia

    SvaraRadera