lördag 3 januari 2015

Storm

Huh va det blåste i natt. Inga nya träd fälldes dock men de som redan var på väg efter den förra stormen kom lite närmare marken. Växthuset stod pall igen. Sol hela dagen varför promenad företogs och i en vik såg vi ett par hundra ejdrar - det var länge sedan man såg så många på en gång. Har idag ritat om planlösningen för verkstan efter en massa tips från andra kloka på olika forum. Hann med att ta fram lite ämnen från en ask som föll i förra stormen och gjorde en stekspade som ligger på tok för finsjustering. Otroligt va tunt man kan tälja - men håller det??
Min snabbfågelholk av sånt som borde slängas klarade också stormen!

fredag 2 januari 2015

Aj aj aj

Var hos grannarna igår kväll. Hemåt i träskor över en blöt träaltan och det gick förståss åt skogen. Slog på öronen så det tjongade. Rumpan blå och grön. Inget tyngre jobb idag alltså. Stormen håller på att tillta över Gotland så utejobb var väl inte heller särskilt attraktivt under dagen. Tog några nyhuggna askklabbar och grovtäljde några skedar och påbörjade något slags gaffelliknande mojäng som nu ligger och torkar inför finlir. Börjar få allt bättre täljteknik och färre skador. Förstår nu bättre den teoretiska täljskolning jag inhämtat via böcker kring olika grepp mm. Rätt stolt över dagens skörd!
Hoppas nu att jag kan sova - får väl ligga på mage i värsta fall så bakdelen får avlastning.

torsdag 1 januari 2015

Dålig lukt

2015 börjar som de flesta senaste åren - det luktar gammal lax, räkor och krabba i köket - blä. Varför går man inte ut till komposten med allt det där direkt på kvällen?? Nu framåt kvällen har vädring och städning gjort miljön tjänlig igen. Vi har idag besökt hembygdsgårdens traditionella kafferep på em och hade att välja på 23 sorters kakor - drack två koppar kaffe så nu blir det till att vaka i natt men det är ju så gott.
Fick täljabstinens när jag skulle städa verkstan och kom på att jag hade några klabbar från den ask som jag fällde igår. Klöv ut ett ämne och började på en ny sked - första för året (3dje i livet). Börjar fatta hur man gör - lyyysande att ha flera skedknivar som är böjda åt olika håll. Istället för tre dagar tog det tre timmar att få något så när fason på detta alster. Det riktigt roliga är att lära sig mer om hur trä reagerar och uppträder och det finns antagligen bara ett sätt att förkovra sig - jobba med trä! Men kan inte fortsätta dissa verkstadsrenoveringen på det här sättet - imorgon blir det städning!

onsdag 31 december 2014

Gott Nytt år!

Varje nyårsafton eldar vi upp de rishögar vi dragit ihop under året för att kunna börja på nya. Det känns lite som slöseri att bara använda all denna energi till att grilla korv vilket är den nuvarande modellen.
 Vi tar numera undan de delar som kan täljas till skedar eller smörknivar, tar vara på det som kan eldas i spisen och kör en hel del i kompostkvarnen. Trots detta blir det en jättehög varje år.
Tar gärna emot kloka som galna ideer på användning av ris, grenar, stubbar, kvistar etc till nästa år.
Häftigt med 2015 då ska jag bara göra en massa kul. Med det menas snickra och slöjda och bygga lite.
På en av mina sidor ovan börjar jag nu publicera mina alster för allmän beskådan - tänker att jag kanske lägger ner mer omsorg på kvaliteten om jag gör på detta sätt. Tjuvstartar året med en sked som just blev klar. Gott nytt år!!!!

tisdag 30 december 2014

Matematik

Möss är rätt söta djur egentligen men de äter sladdar på maskinerna i verkstan och bränsleslangar och en massa annat som ställer till problem. Detta måste åtgärdas! Fixade gamla hederliga råttfällor och ställde in dem så att man knappt kunde få ner dem på golvet utan att de smällde igen - korv och ost som bete. Mössen vann! De lyckades vittja fällorna utan att de for igen. Jagade ingångshål och täppte till alla - trodde jag. Nä då - när bilvärmaren skulle fram - blixt och dunder - bra med jordfelsbrytare!
Gift - inköpte hos den lokale järnhandlaren modernt kit med gift i påsar och någon slags utfodrare i svart plast. Har läst någonstans att giftet gör att mössen söker sig ut efter vatten och att bara var hundrade dör i väggar eller inomhus. Möss luktar ganska starkt så det är inte kul att ha mumifiering på gång i verkstan. Nu har jag efter en månad plockat 7 (sju) döda möss i verkstan vilket med enkel multiplikation skulle betyda att 700 (sjuhundra) av arten skulle tagits av daga. Vilket spring det måste ha varit i verkstan under de fyra veckorna och vilket effektivt gift där en liten opåse på några gram räckt för denna massdöd. Undrar om jag har rätt ingångsvärden i min matematik eller kan det finnas någon annan förklaring?

måndag 29 december 2014

Goda råd

Internet är fantastiskt - hoppas det får fortsätta vara det fria forum som det fortfarande är. Jag är med i några olika forum på nätet som handlar om snickeri, trä och trädgård och får alltid en massa tips och kunskap där av folk som har praktisk erfarenhet. Fick senast en massa tips och hejarop kring "verkstan" som tog mig upp ur gårdagens dep när jag insåg hur mycket det var att göra för att få ordning. Så idag började jag uppröjningen bland alla "bra å ha grejor" - det blir nog några resor till återvinningen. Den första plankbiten var svår att lägga till högen för bortforslande, den andra likaså men sen lossnade det - insåg att jag snabbt kommer att få nya "bra att ha grejor" när snickrandet kommer igång. Han med att göra ett fågelbord till hustru av några av bitarna som skulle slängas så det blev inte så många i högen för  
före detta "bra att ha grejor". Frågan är om jag kommit någon vart?

söndag 28 december 2014

Värre än värst

Har ju beslutat mig för att få ordning på verkstaden nu när jag snart har den för mig själv. Men blev smått deprimerad när jag efter stadsturen över jul kollade läget. Se bilder ovan. Lät den här dagen gå utan större åtgärder. Fick trevligt besök också av vänner som vi inte träffat på flera decennier!? Latheten gör antagligen att det inte blir nåt gjort förrän nästa år. Nyårslöftet får väl bli - renoverad verkstad! Å andra sidan brukar ju nyårslöften inte hållas så jag kanske lovar något mindre viktigt. Man kanske ska lova att börja röka, sluta motionera, äta mer fett, dricka mer alkohol, köpa större bil med V8 motor, använda mer konstgödsel, lägga ner komposterna ett nyårslöfte säkrar ju att dessa beteenden inte blir genomförda under året.
På tomten och runt om i skogen har flera askar fallit i senaste stormen. De har asksjuka och faller utan rotfällen - inga rötter kvar. Blir till att ta fram motorsågen och fixa ved till nästa år! Ask brinner bra. En del kanske kan bli möbler - är ju redan torkat virke!